You are here
Home > Uncategorized > СИМПТОМИ ЗА ЛОШ ГОРИВЕН ФИЛТЪР

СИМПТОМИ ЗА ЛОШ ГОРИВЕН ФИЛТЪР

Много собственици на автомобили са склонни да подценяват значението на горивните филтри.

Дори механиците понякога прекарват дни в опит да разберат какво води до конкретен проблем с двигателя и те пренебрегват горивния филтър като потенциална причина.

Филтрите са необходима спирка, която горивото трябва да направи, преди да стигнете до двигателЯ. Ако обаче не ги поддържате правилно, те могат да повредят двигателя и да причинят сериозни и скъпи проблеми.

Така че, трябва да сте сигурни, че филтърът ви е винаги в добро състояние. За да ви помогна да защитите двигателя на колата си, създадох статията за симптомите на лош горивен филтър. Определено трябва да продължите да четете, ако искате да научите как да забележите признаци, че трябва да почистите или смените филтъра и да избегнете проблеми като този в бъдеще.


КАКВО ПРАВИ ГОРИВНИЯТ ФИЛТЪР ?

Горивен филтър –  освобождава от всякакви замърсявания и отпадъци от горивото. По този начин предотвратява попадането на мръсотия в инжектори или горивна камера. Горивото, което не е филтрирано, може да бъде замърсено по много начини, от мръсотия и ръжда до боядисани чипове. Ако горивото остане замърсено известно време, вредните частици могат да причинят повреда на инжекторите и горивната помпа. По този начин горивният филтър подобрява работата на двигателя и е решаваща част от автомобила.

Затова е важно редовно да поддържате горивния филтър на колата си. В повечето случаи ще трябва просто да изхвърлите филтъра и да го замените с новия. Ще бъде полезно да знаете, че много филтри в днешно време се мият. Затова ще спестите пари от закупуването на чисто нов филтър.

Въпреки това, лош горивен филтър може да доведе до ограничаване на горивния поток. В резултат на това двигателят няма да може да работи правилно, което може да доведе до по-сериозни проблеми с автомобила.

В зависимост от вашите условия на шофиране и живот, вашият филтър вероятно ще издържи до около 30 000 мили. Някои филтри са разположени в резервоара за гориво. Те ще бъдат по-трудни за подмяна, но те са по-трайни от обикновените филтри. По този начин можете да изминете 100 000 мили, без да се притеснявате за вашия горивен филтър.

Но няма правило колко дълго може да издържи горивен филтър. Затова е изключително важно редовно да проверявате състоянието на филтъра на вашия автомобил.

Вашият автомобил се предлага с ръководство на производителя. Вероятно ще съдържа информация за това колко често трябва да замените филтъра с нов. Затова трябва да се консултирате с него, за да избегнете повреда на двигателя, причинена от стар и мръсен горивен филтър.


КАК РАБОТИ ГОРИВНИЯТ ФИЛТЪР?

Филтърът работи като изпомпва горивото и отстранява мръсотията от него. За целта горивният филтър се нуждае от налягане, което създава горивната помпа. Тази част на превозното средство е направена от специален материал, който блокира замърсяванията, като същевременно позволява на горивото да преминава през него.

Филтрите са важни, тъй като горивото абсорбира мръсотия и примеси по време на транспортиране и съхранение. Освен това резервоарът на вашия автомобил обира мръсотия и други неща, които могат да бъдат вредни за двигателя.

Както споменах по-горе, горивният филтър е неразделна част от процеса на получаване на гориво към двигателя. Затова обикновено можете да намерите горивен филтър навсякъде по горивната линия на автомобила, между резервоара за гориво и инжекторите за гориво.

Някои автомобили обаче имат филтър, интегриран в резервоара за гориво. Ако имате проблеми с намирането, можете да прочетете ръководството на автомобила си. Ще ви даде цялата необходима информация за местоположението на филтър на вашия модел.


5 СИМПТОМА НА ЛОШ ГОРИВЕН ФИЛТЪР

Сега, когато разгледах причините, поради които е важно да поддържате горивния филтър в добра форма, е време да ви представя списъка със симптоми, които могат да показват, че филтърът се нуждае от вашето внимание. Няма ясни признаци, които да показват, че има проблем с тях.

Следователно, ако имате някои от тези проблеми, вероятно ще трябва да проверите целия си двигател. По този начин ще се уверите, че филтърът всъщност причинява проблема.


1. ДВИГАТЕЛЯ НА ВАШАТА КОЛА НЕ Е ТОЛКОВА МОЩЕН, КОЛКОТО ТРЯБВА

Основен спад в мощността на двигателя може да бъде ясен знак за проблем с горивния филтър. Ако шофирате нагоре и забележите, че колата ви не работи както преди, е време да проверите филтъра.

Намаляване на мощността възниква, когато доставката на гориво от резервоара не може да задоволи нуждите на двигателя поради запушен горивен филтър. Проблемът е по-видим, когато двигателят ви се нуждае от допълнителна мощност, за да работи или избута автомобила нагоре. По този начин, ако забележите промени в мощността на вашия автомобил, мостовете и хълмовете са идеални за проверка дали има някакъв проблем.

Въпреки че намаляването на мощността може да е знак за различни проблеми, най-добре е първо да проверите вашия горивен филтър. Лесно ще можете да разберете дали има нещо нередно и това няма да ви струва много за отстраняване на проблема.


2. ПРОВЕРЕТЕ СЕНЗОРА ЗА СВЕТЛИНА НА ДВИГАТЕЛЯ

Някои автомобили имат сензори, които ще се включат, за да ви уведомят, че в автомобила има по-ниско налягане на горивото. Повреденият горивен филтър може да натовари двигателя. Ако филтърът е запушен, през него ще премине по-малко количество гориво. Това означава, че двигателят няма да получи необходимото количество гориво.

Превозното средство няма да може да открие, че има проблем с филтъра. Но това може да показва, че има проблем с двигателя или близо до него. Така че, ако светлината на вашия панел е включена, трябва да проверите филтъра на вашия автомобил заедно с други части на двигателя.


3. ДВИГАТЕЛНИ ДВИЖЕНИЯ НА ДВИГАТЕЛЯ

Има вероятност задръстеният горивен филтър да доведе до произволна грешка в двигателя. Когато автомобилът ви носи по-тежък товар от обичайното или върви нагоре, двигателят ще изисква голямо количество гориво. Ако има проблем с получаването на допълнително гориво към двигателя, ще бъде по-лесно да забележите в тези случаи.

Този вид проблем може да се случи само когато филтърът е напълно запушен. Нещо повече, колата ви трябва да бъде под по-голямо налягане, отколкото обикновено.

Така че, ако това не е така, по-вероятно е друг фактор да бъде виновен за това. Независимо от това, оскверняването е сериозен проблем. Трябва да получите помощ от професионалист, за да разрешите проблема възможно най-скоро.


4. ДВИГАТЕЛЯТ НЕ СТАРТИРА

Има много различни причини, поради които двигателят ви няма да стартира. Мъртва батерия, лош стартер, счупена горивна помпа и проблеми със запалителните свещи са само част от тях. Освен тези причини, трябва да сте наясно, че запушените горивни филтри могат да доведат до сериозни проблеми с двигателя и дори могат да го повредят до степен да не могат да работят.

Ето защо, ако двигателят на вашия автомобил не стартира, трябва да добавите горивните филтри към списъка с неща, които трябва да проверите. Когато са повредени, те наистина могат да объркат процеса на изгаряне на гориво.

В случай, че горивният филтър на колата ви е замърсен, но не е напълно запушен, има вероятност да затрудните стартирането на автомобила си. Този проблем възниква, когато мръсотията ограничава доставката на гориво, така че двигателят не може да получи достатъчно гориво, за да работи правилно.

Както при всеки симптом в моя списък, проблемът със стартирането на колата ви не е ясен знак, че имате лош горивен филтър. Ще бъде полезно обаче да смените филтъра и след това да проверите дали сте решили проблема. Ще спестите малко пари и време за големи ремонти.


5. ГОРИВНАТА ПОМПА Е УВРЕДЕНА

Запушеният горивен филтър може също да повреди горивната помпа на вашия автомобил. По този начин, в случай че имате проблеми с помпата, трябва също да проверите дали горивният филтър е в добро състояние.

Филтърът, който не може да работи правилно, може да окаже прекалено голям натиск върху помпата и да попречи на горивото да достигне двигателя. В резултат на това има огромна вероятност горивната помпа да пострада в процеса.

Така че, ако горивната помпа на вашия автомобил е повредена, ще бъде полезно да проучите състоянието на горивния филтър. По този начин можете да избегнете проблеми с помпата в бъдеще.

Top