You are here
Home > Авто > Антифризът и неговото значение

Антифризът и неговото значение

Научете за значението на антифриза за безпроблемното поддържане на двигателя ви.


Какво е антифриз?

Антифризът е от съществените неща, които помагат на водата в охладителната система на вашия двигател да не замръзва. Не само това, той върши и редица други важни задачи, което го прави жизненоважна течност за автомобила, за да поддържате двигателя си безпроблемно работещ.


Защо колата ми има нужда от него ?

Антифриз е течност, която се добавя към водата в охладителната система на двигателя, за да се намали точката на замръзване. Това означава, че водата няма да замръзне при нормални студени климатични условия. Ако тази вода замръзне, това би причинило сериозни щети на радиатора и други компоненти, което би струвало доста, за да се поправят.

Освен че предотвратява замръзването на водата, антифризът повишава точката на кипене на охлаждащата течност на двигателя, за да се предотврати прегряване. Той също предпазва вашия двигател от корозия, подпомагат пренасянето на топлина и предотвратяват вътрешното натрупване.


Какви видове антифриз има?

Има концентрирана форма или готовата смес от вода и антифриз. Последната версия обикновено се нарича охлаждаща течност на двигателя и обикновено може да се използва веднага за допълване и подмяна. Концентрираната форма трябва да се разрежда с вода, обикновено при ниво от около 50% антифриз и 50% вода. Винаги проверявайте инструкциите за правилното съотношение, което да използвате.


Ето и малко полезна информация – много съвременни автомобили, произведени след 1998 г., изискват антифриз, който използва технологията без органични киселини без силикати (OAT). По-старите автомобили обикновено изискват по-традиционен тип антифриз, който не се основава на OAT и съдържа силикат.


Какво се случва с автомобил без охлаждаща течност / антифриз ?

Охлаждащата течност / антифризът е най-важната течност под капака, поддържаща температурата на двигателя, за да се предотврати прегряване. Но какво се случва с колата, когато няма охладителна течност в системата?

Какво се случва с двигател без топлоносител?

Охлаждащата течност / антифриз циркулира през двигателя, поддържайки правилната работна температура на различните компоненти. Ако в колата ви липсва охлаждаща течност на пътя, вероятно ще изпитате следното:

1. Предупредителна светлина на таблото или ненормален температурен датчик – Първият знак за ниска охлаждаща течност трябва да бъде предупредителна светлина на таблото или датчик за повишаваща се температура.

2. Автоматично изключване на двигателя – Ако карате нов автомобил, той ще бъде оборудван с функция за автоматично изключване на двигателя. Това е предназначено да предотврати повреда, когато двигателят започне да се нагрява поради липса на охлаждаща течност. Няма да можете да карате колата си, докато тя не се охлади.

3. Повреда на частите на двигателя – Ако колата ви няма функция за изключване и продължавате да шофирате, рискувате да повредите части от двигателя, които са прегрели. Това може да доведе не само до скъпи сметки за ремонт, но и до трайни и непоправими щети.

Частите на вашия автомобил, които могат да бъдат засегнати от повреда при прегряване, включват: водна помпа, уплътнение на главата, цилиндъра и буталото, цилиндрична глава, изкривени или огънати съединителни пръти, повреда на коляновия вал

4. Други симптоми на ниска или никаква охлаждаща течност – Освен проблемите с механичния двигател, причинени от ниско до липса на охлаждаща течност, можете да забележите и други проблеми, като пара, опасно горещ капак и никакъв контрол върху вътрешната отоплителна система. Ако забележите нещо от тях, спрете, за да опитате и да предотвратите още повече щети.

Top