You are here
Home > Авто > Съединителят – важна част от нашия автомобил

Съединителят – важна част от нашия автомобил

Казано по-просто, съединителят е механичното устройство, което предава силата на въртене от двигателя на колелата във всяко ръчно превозно средство.

Съединителят е частта на колата, която свързва два или повече въртящи се вала. При автомобил с ръчна трансмисия съединителят контролира връзката между вала, идващ от двигателя, и валовете, които завъртат колелата. Това е жизненоважна част от работещата машина на автомобила, тъй като двигателят непрекъснато генерира мощност и има части, които постоянно се въртят, но колелата не.

За да може колата да промени скоростта и да спре напълно, без да изключва двигателя, връзката между колелата и двигателя трябва временно да бъде прекъсната. Към съединителя ви има две основни части: плочата на съединителя и маховика. Ако кракът ви не натиска педала на съединителя, има комплект пружини, които поддържат притискаща плоча, притисната към плочата на съединителя.

Налягането на пружините също избутва плочата на съединителя нагоре срещу мухата. Това свързва двигателя към вала, който предава движението на колелата, и прави двете завъртания едновременно. Когато кракът ви е върху педала на съединителя, натискате надолу освобождаваща вилка, която чрез серия пружини и щифтове издърпва притискащата плоча от плочата на съединителя. Това прекъсва връзката между въртящия се двигател и колелата, което означава, че колелата продължават да се въртят, но под собствената си инерция, а не чрез силата на двигател.

Ако сте запознати с шофирането на автомобил с ръчна скоростна кутия, тогава знаете, че колата ви има съединител – онзи трети педал отляво, който трябва да натиснете, когато правите смяна на предавката. Но знаете ли как наистина работи съединителят на колата ви, защо ви е нужен такъв?


Какво представлява съединителят?

В автомобила двигателят винаги се върти, но колелата на колата трябва да могат да тръгват и спират. В автомобил с ръчна трансмисия съединителят е начинът, по който водачът може да изключи колелата от двигателя, без да гаси двигателя.


Как работи съединителят на вашия автомобил?

Когато кракът ви не е на педала на съединителя, има пружини, които оказват натиск върху диска на съединителя, което от своя страна оказва натиск върху маховика. След това блокира двигателя към трансмисионния вал и им позволява да се въртят със същата скорост, което позволява на вашия автомобил да се движи.

При натискане на педала на съединителя хидравличното бутало се натиска на освобождаваща вилка, която след това натиска лагер в средата на пружина. Тъй като средата на тази пружина се натиска, серия от щифтове около външната част на пружината кара пружината да изтегли налягането от диска на съединителя и това го освобождава от въртящия се двигател.


Какво става с превозните средства с автоматична трансмисия?

Автомобилите с автоматична трансмисия технически имат система за съединител.

Въпреки това, при автоматична трансмисия съединителят е част от по-голяма серия от системи, които се обединяват, за да образуват конвертора на въртящия момент, а не съединителя, който има автомобил с ръчна трансмисия.

Преобразувателят на въртящия момент свързва двигателя с трансмисията, така че колелата да се завъртят, подобно на това как функционира съединител в автомобила с ръчна трансмисия.


Чести проблеми със съединителя

Ако се отнасяте добре съд съединителя, той може да издържи до 80 000 мили.

Ако обаче ви е грижа за него или непрекъснато претоварвате колата си и превозвате тежки товари, е възможно съединителят ви да е с продължителност 35 000 или по-малко. Някои от най-често срещаните проблеми със съединителя включват:

• Износване: Най-често срещаният проблем е материалът на диска, който се износва поради постоянно триене.

• Скъсан: Кабелът се нуждае от напрежение, за да натисне и дръпне.

• Течове: Течовете в цилиндрите ги предпазват от натрупване на точното налягане, за да функционират нормално.

• Несъответствие: Когато натиснете педала, връзката предава грешното количество сила

• Въздух в хидравличната линия: въздухът попада в тръбата, където трябва да има течност, за да се създаде налягане.

• Твърд съединител: Ако се нуждаете от повече сила от нормалното, за да натиснете съединителя, това може да означава проблем.


В крайна сметка съединителят ви ще се износи рано или късно, но колко дълго ще може да издържи зависи от начина, по който шофирате колата си. Ремонтът на съединителя може да бъде скъп, така че ето нашите съвети, за да избегнете преждевременното износването.

1. Сменяйте скоростите бързо и бъдете решителни при смяна на предавки. Колкото по-дълго държите съединителя натиснат, толкова повече напрежение излагате на него, когато сменяте предавки. Същото важи и за смяна на предавки повече от необходимото, намалете количеството, което ненужно да използвате съединителя, за да удължите живота му.

2. Използвайте ръчната спирачка при паркиране. Ако оставите колата си в предавка при паркиране, това създава много напрежение на съединителя ви. Вместо това използвайте ръчната спирачка.

3. Не карайте на съединител. Возенето на съединител е актът да държите педала на съединителя частично натиснат през цялото време. Това оказва натиск върху плочата на съединителя, но не му позволява да се захваща напълно, създавайки повече триене, което ще доведе до износване на съединителя ви по-бързо. Дръжте крака си далеч от съединителя, освен ако не сменяте предавки.

Top