You are here
Home > Как да направим.. > 7 стъпки за бързо и ефективно стартиране на собствен бизнес

7 стъпки за бързо и ефективно стартиране на собствен бизнес

Сигурността на работните места е до голяма степен реликва, ползите не са това, което бяха преди, а стартирането на собствен бизнес изглежда много по-малко рисковано.

Ако сте сред по-голямата част от хората, които биха искали да постигнат печеливша самостоятелна заетост, ето нашите седем ключови стъпки за стартиране на собствен бизнес, без да губите ценно време и финансови ресурси.


Уверете се, че предприемачеството е това, което наистина искате

Ако мислите да започнете бизнес, защото сте загубили работата си и имате проблеми с намирането на нова, тогава помислете как да направите по-добро търсенето на работа. Наемете кариерен треньор или се обучете. Стартирането на бизнес е много по-трудно от получаването на работа. Освен това помислете дали имате всичко, което е необходимо за стартиране на бизнес при тези условия: Никой няма да ви каже какво да правите (освен вашите клиенти). Трябва да сте самомотивирани, готови да направите много жертви и да имате много търпение, докато вашият бизнес преминава от стартиране до зрялост.


Решете какъв вид бизнес искате

Франчайзинг или независим? Сервиз или производство? Има десетки различни видове бизнес, всеки със своите предимства и недостатъци. Обичате да работите с обществеността? Магазинът на дребно може да е подходящ за вас, но ще се сблъскате с компромиса, че ще имате много разходи (например под наем и комунални услуги).Искате ли да запазите бизнеса си малък с ниски разходи и да продадете своя опит? Да бъдеш консултант може да ти е удобно, но има само 24 часа на ден и това може да ограничи доходите ти.


Изследвайте вашата идея

Най-важното нещо, което трябва да запомните, ако обмисляте да започнете бизнес, е следното: Това не е състезание. Хората, които бързат, се наказват на пазара много по-тежко, отколкото хората, които отделят времето си. Може да чуете думите „предимство за първи път“ – идеята, че получавате голям опит, когато сте навън с продукт преди всеки друг. Но тази идея е преуморена, особено за малкия бизнес. Ако бързате твърде много бихте могли да разпилеете ценни ресурси.

Много по-добре е методично, старателно да проучите идеята си. Някой друг ли го прави? Каква е конкуренцията? Потребителите и предприятията имат жизнеспособни заместители, ако не изберат вашия продукт? Продуктът наистина ли решава досаден проблем? Дали търсенето ще бъде достатъчно голямо в бъдеще, а не само за година или две? След като сте напълно убедени, че имате виртуалната по-добра идея, тогава можете да продължите.


Напишете бизнес план

С десетките ресурси за бизнес планиране на компютър, достъпни онлайн, вече няма извинение да не напишете бизнес план, преди да стартирате бизнеса си. Защо да пишете план, дори ако сте единственият човек, който работи в бизнеса? Защото ви принуждава да отговаряте на критични въпроси, които не трябва да пренебрегвате, ако искате да имате голям шанс за успех. Не е нужно да е дълго.Направете го на една страница, ако нямате търпение да направите повече. Но той трябва да отговори на тези въпроси:

-> Каква е целта на бизнеса?

-> Кои са моите клиенти?

-> Какъв проблем решава моят продукт / услуга?

-> Кой е моята конкуренция и защо е предимството намоя продукт / услуга?

-> Как мога да позиционирам, предлагам на пазара и да поддържам продукта си и на каква цена?

-> Какви са моите финансови прогнози за бизнеса за следващите 3-5 години?


Изберете бизнес структура

Основата за данъчно планиране започва още преди първия ви ден на бизнес операции. От всички решения, които един собственик на бизнес ще вземе, много малко ще имат толкова голямо влияние, колкото избора на субекти.

Решението дали да станете едноличен собственик, партньорство, традиционна корпорация или дружество с ограничена отговорност ще има дълготраен ефект върху бъдещите данъчни последици за вашия бизнес.


Съберете своя екип

Докато вашият екип се състои главно от служители, помислете по-широко. Ще ви трябват надеждни съветници, включително адвокат, данъчен счетоводител, застрахователен съветник / агент. Може да искате да помислите за наемане на виртуален асистент, който има опит в стартирането, за да се справи с административните задачи, които идват с откриването на бизнес.


Справете се с документите

Заедно със започването на бизнес идват и различни изисквания за документи, които не могат да бъдат пренебрегнати, включително:

Подаване на приложими лицензи и регистрации от правителството на вашата държава. Проверете за указания от уебсайта на данъчната служба за това кои формуляри ще трябва да попълните.

Ако имате идея за собствен бранд, трябва незабавно да  защитите авторските му права . Въпреки че подаването на заявки за търговски марки и патенти е скъпо, е много по-скъпо да се биеш с някого за права в последствие. Уверете се също, че придобивате имена на домейни в Интернет, които може да са важни за вашия бизнес (.com, .net и .org най-малкото, и помислете за .biz и други също).

Ако създавате бизнес от малцинство или жени, можете да се класирате за специални правителствени програми, които могат да осигурят стартиращ капитал.

Купете подходяща бизнес застраховка, преди да започнете операции по фирмата си.


Финално

Без значение от какъв тип бизнес започвате – продажба на физически продукти, предлагане на услугите си на договор, изграждане на дигитален продукт или стартиране на нещо – ще има възходи и падения.

Когато се занимавате с бизнес за себе си, е много важно да си зададете реалистични очаквания, така че да не оставате разочаровани от напредъка си след първите няколко месеца от нарастването на клиентската си база.

Напишете си добре домашната работа, набирайте скорост, преди да напуснете работата си на пълен работен ден, и стартирайте, след като вече генерирате приходи за вашия бизнес. Тогава ще бъдете готови да растете оттам.

Top